TEST OMGEVING
TEST OMGEVING

Nieuws
IG&H: Betrek arbeidsmarktperspectief breder bij hypotheekverstrekking

IG&H: Betrek arbeidsmarktperspectief breder bij hypotheekverstrekking

03-05-2018

Steeds minder alleenstaande starters op de woningmarkt komen in aanmerking voor een hypotheek. Als de rente gaat stijgen krijgen starters het nog moeilijker. Juist voor starters zonder (lange) arbeidshistorie is er nog veel winst te boeken door naar toekomstige kansen op de arbeidsmarkt te kijken.

Dat schrijft consultancybedrijf IG&H in een analyse van de woning- en hypotheekmarkt. In 2012 kon 29% van de alleenstaande starters een gemiddelde starterswoning financieren, in 2017 was dat teruggelopen tot een schamele 16% en voor 2018 verwacht IG&H wij een verdere daling naar slechts 13%.

Bij een stijgende rente, en alle tekenen wijzen erop dat die gaat stijgen, zullen nog minder starters een koophuis kunnen financieren. Daardoor raakt de markt uit balans: zonder starters geen doorstromers. Bovendien zullen dan alleen starters met vermogende ouders een huis kunnen kopen, waarmee ze een blijvende voorsprong krijgen op anderen.

De overheid kan een startersregeling invoeren, de leennormen versoepelen en proberen het aanbod van starterswoningen te vergroten, zodat de prijzen niet of langzamer stijgen.

Maar ook de hypotheeksector zelf kan volgens IG&H stappen zetten: ‘Bijvoorbeeld door te kijken naar alternatieven voor het bepalen van de inkomensbestendigheid. De meeste hypotheekverstrekkers kijken alleen naar het verleden om vast te stellen of het inkomen van een starter bestendig is. Maar starters hebben vaak nog onvoldoende historie om bestendigheid aan te tonen. Initiatieven als de perspectiefverklaring vormen een mooie eerste stap om dit probleem op te lossen. Daarbij wordt er niet terug-, maar vooruitgekeken. Er is echter nog veel winst te behalen op de toepasbaarheid van deze initiatieven voor een brede doelgroep.’

Sinds enkele jaren is het voor flexwerkers mogelijk om een hypotheek te krijgen op basis van toekomstige arbeidsmarktkansen. Dat kan via de perspectief verklaring (uitzendbureaus) of de arbeidsmarktscan (andere flexwerkers, via de hypotheekadviseurs). Behalve voor de uitzendkrachten van Randstad worden hiervoor in alle gevallen de data van arbeidsmarktkansen.nl gebruikt.

Gezien de grotere dynamiek op de arbeidsmarkt is de verwachting dat bij hypotheekverstrekking in aanvulling op het ‘drie jaar terugkijken’ bij steeds meer groepen ook het huidige en toekomstige perspectief op de arbeidsmarkt wordt betrokken.

  Onze klanten & partners  

Meer weten?

Meer weten?

Dit veld is verpicht
Dit veld is verpicht
U dient een geldig e-mailadres in te vullen
Dit veld is verpicht
Dit veld is verpicht
Dit veld is verpicht
Dit veld is verpicht